Szukaj ofert



kuznia PR

Dodano: 2015-02-09

Kontakt

Liczba wyświetleń: 359

Oferta sprzedaży

Wino kocha Pizzę, Pizza kocha Wno

Klasyczną margheritę łączymy z cytrusowym sauvignon blanc. Do frutti di mare wybieramy musujące, owocowe prosecco. Cztery sery komponujemy z wyrazi... Klasyczną margheritę łączymy z cytrusowym sauvignon blanc. Do frutti di mare wybieramy musujące, owocowe prosecco. Cztery sery komponujemy z wyrazistym rieslingiem. Z okazji nadchodzącego Dnia Pizzy dobieramy wino do najbardziej popularnych smaków pizzy.

Historia płaskiego placka z dodatkami typu zioła czy oliwki sięga starożytności.
W Polsce funkcjonuje już kilka tysięcy pizzerii i wciąż otwierają się kolejne. Choć zazwyczaj jemy pizzę bez okazji, to 9 lutego mamy dodatkowy pretekst: Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jak go uczcić? Oczywiście wznosząc toast winem.
Oto sprawdzone typy sommeliera Centrum Wina, wiceprezesa Stowarzyszenia Sommelierów Polskich Wiesława Wysokińskiego.

Na start klasyczna margherita
Kwasowość pomidorów na pizzy i delikatny owoc w winie to idealny duet. Najbardziej udane połączenia stworzą: sauvignon blanc o cytrusowych aromatach i rześkim charakterze oraz delikatny merlot.
Nasz wybór:
Kim Crawford Sauvignon Blanc Malborough (Nowa Zelandia), cena: 69,90 zł
Stimson Cellars Merlot Estate A.V.A. Washington State (USA), cena: 39,90 zł

Dla miłośników sera w czterech smakach
Pizza quattro formaggi np. z mozzarellą, gorgonzolą, ricottą i parmezanem będzie zdecydowanie bardziej wyrazista, jeśli zestawimy ją z rieslingiem.
Nasz wybór:
Kendermanns Riesling Kabinett QmP Mosel Saar Ruwer (Niemcy), cena: 40,90 zł
Casablanca Cefiro Chardonnay Reserva Valle de Casablanca (Chile), cena: 39,90 zł

A gdybyśmy tak postawili na mięsne dodatki
Capriciosa, Salame, Diavola… potrzebują specjalnego akompaniamentu. Warto zapamiętać regułę: jeśli mamy do czynienia z ostrymi przyprawami czy też bardzo aromatycznymi składnikami, zrezygnujmy z tanicznych, mocno wytrawnych win. Wówczas wino powinno niwelować, a nie podbijać pikantność pizzy.
Nasz wybór:
Gnarly Head Pinot Noir California (USA), cena: 72 zł
Ochagavia Silvestre Carmenere D.O. Vlle Del Rapel (Chile), cena: 37,90 zł

Na włoską nutę
Do pizzy frutti di mare polecamy rześki charakter hiszpańskiego wina albo wino musujące, lekko pobudzające apetyt. Znakomite będzie np. owocowe orzeźwienie, z którego słynie włoskie prosecco. Jest niezobowiązujące, ale eleganckie, radosne i na luzie. Daje pełną swobodę w doborze potraw, dlatego to nasz as w rękawie, który z premedytacją zostawiliśmy na koniec. Pasuje do każdej pizzy. SMACZNEGO!
Nasz wybór:
Pares Balta Cosmic D.O. Penedes (Hiszpania), cena: 49,90 zł
Prosecco Ponte D.O.C. Treviso (Włochy),cena: 29,90 zł

Kategoria

Dodajesz więcej ofert w Biznes.iso.pl? Załóż konto za darmo